öncelikle açıklamak istediğim genel bir bilgi ve benim tavrım.
Sabun binlerce yıldır öncelikle temizlik malzemesi olarak kullandığımız bir nesne. Günümüzde ise buna ek olarak şifa unsuru eklendi. Bu nasıl oluyor? İçine koyduğumuz yine bitkilerin öz yağları sayesinde. Ancak biliyorsunuz sabunda bu harici kullanım için geçerli yani cilt ve saç gibi bedenimizin dış görünüşünü ilgilendiren alanlarda.
Sizlere her kullanılan yağın bilinen etkilerini tek tek listelemeyi uygun buluyorum Bedeninizi ve özellikle cildinizi sizler daha iyi tanıyorsunuz. Neye ihtiyacı olduğunu da elbette sizler daha iyi bilirsiniz. Dolayısıyla sabunu seçerken bu şifa etkilerini göz önünde bulundurup doğru karışımlı sabunu kendiniz için seçmeniz en uygunu. Dileğim cildi düşünürken ruhunuzu da unutmamanız
Bögürtlenli sabun, tea tree, adaçayı, sedir, biberiye
biberiyeli peeling sabun
Gelelim bu adı geçen öz yağlara (uçucu yağ) ve harici etkilerine:
Adaçayı: Yaraları iyileştirici ve antiseptik, uyarıcı.
Biberiye: Kan dolaşımını hızlandırır, mikropları öldürür.
Sedir: Akne, egzama, dermatitis, sedef ve diğer cilt hastalıklarında.
Ylang ylang: Rahatlatıcı ve dolaşım düzenleyici etkisi olduğu bilinir. Anti-depresan, afrodizyak, enfeksiyon önleyici, antiseptik, hipotansif, düzenleyici, sinirleri yatıştırıcı ve dolaşım sistemini uyarıcı etkileri bulunur.
Vanilya: Mideyi uyarıcı ve aynı zamanda cinsel gücü arttırıcı etkisi vardır. Bu etkileri merkezi sinir sistemini uyarması sonucu meydana gelir.
Tarçın: Anti bakteriyel, kan dolaşımını hızlandırır, kaşıntıları önler, sedatif etkisi vardır, haşere sokmalarında etkili.
Karanfil: Antiseptik, afrodizyak, bilinci güçlendirir, cesaret ve güven verir, hafızayı canlandırır.
Portakal: Yara ve yanıkların tedavisi için kullanılmaktadır. Cildinizi sıkılaştırır. Sivilce ve akneleri kurutmada etkilidir.
Patchouli: Deri hücrelerinin yenilenmesine yardım ederek cildin nem oranını ayarlar, çatlayan ve ağrılı deri üzerinde iyileştirici ve yoğunlaştırıcı etkili, ayrıca ayaklarda oluşan viral ve fungal hastalıklarda (mantar hastalıkları) iyileştirici etkili.
Lavanta: Antiseptik, anti bakteriyel, antidepresan etkisinin yanı sıra egzama, ergenlik sivilceleri, yanıklara karşı etkili ve cildi yenileme özelliği var. Çamaşır dolaplarında kullanıldığında güveye karşı koruyucu özelliğinin yanı sıra güzel kokmalarını sağlar.
Küçük Hindistan cevizi: Sakinleştirici, dinlendirici, rahatlık ve neşe veren etkisi vardır.
Tea tree: Bakteri, virüs ve mantarlara karşı özelliklere sahip olan çay ağacı uçucu yağı, özellikle enfeksiyonlara karşı kullanılan bir yağdır. Genital sistem enfeksiyonlarında, iltihapları gidermede, enfekte olmuş yaraları ve kesikleri temizlemek için kullanılır ve yara izlerinin geçmesinde cilde destek sağlamak için kullanılabilir. Siğiller, akneler, isilikler gibi cilt problemlerinde, bit ve pire karşı ayrıca kokuları gidermede kullanılabilir.
Yukarıda özellikleri belirtilen yağların aynı zamanda ruhsal etkilerini de es geçmemek lazım. Kötü kokuların üzerimizdeki fiziksel etkilerini hepimiz deneyimlemişizdir. Mide bulantısı vs. gibi. Hoş ve güzel kokuların olumlu etkileri ise bizi canlandırması, kendimizi daha iyi hissetmemize yol açması zaman zamanda sakinleştirmesi dolayısıyla burada yağların ruhsal tedavilerini de unutmamak gerekir. Gördüğümüz bir nesnenin iyi ya da kötü olduğuna ilişkin ilk bilgileri koku yoluyla elde ederiz. Uyarılan beynimiz bize bu konuda karar vermemize yardımcı olur. Örneğin yemeğin güzel olup olmadığına ilişkin ilk izlenimiz koku sayesinde olur. Tabakta güzel gözüken bir yemek ayrıca çok da güzel kokuyorsa iştah açıcı etkisi vardır. Bu da görsel etkinin yanı sıra koku duyu organı aracılığıyla uyarılan beynimizin midemiz üzerindeki etkisi.
Lemongrass (limonotu): Sedadiftir (Sakinleştirici, teskin edici). Ayak terlemelerine karşı kullanılır.
Nane: Genel sinir sistemini uyarıcı etkiler gösterir. Kalp çarpıntısına iyi gelir, uyku sorunlarında kullanılır, sakinleştirici özelliği vardır.