24 Kasım 2009 Salı

uçucu yağların sabunda kullanımı ve etkileri





Bir süre önce pasaj.com’da satışa koyduğum sabun çeşitlerim üzerine açıklamalar yapmak istiyorum ama
öncelikle açıklamak istediğim genel bir bilgi ve benim tavrım.
Sabun binlerce yıldır öncelikle temizlik malzemesi olarak kullandığımız bir nesne. Günümüzde ise buna ek olarak şifa unsuru eklendi. Bu nasıl oluyor? İçine koyduğumuz yine bitkilerin öz yağları sayesinde. Ancak biliyorsunuz sabunda bu harici kullanım için geçerli yani cilt ve saç gibi bedenimizin dış görünüşünü ilgilendiren alanlarda.
Sizlere her kullanılan yağın bilinen etkilerini tek tek listelemeyi uygun buluyorum Bedeninizi ve özellikle cildinizi sizler daha iyi tanıyorsunuz. Neye ihtiyacı olduğunu da elbette sizler daha iyi bilirsiniz. Dolayısıyla sabunu seçerken bu şifa etkilerini göz önünde bulundurup doğru karışımlı sabunu kendiniz için seçmeniz en uygunu. Dileğim cildi düşünürken ruhunuzu da unutmamanız



             Bögürtlenli sabun, tea tree, adaçayı, sedir, biberiye



                       biberiyeli peeling sabun


Gelelim bu adı geçen öz yağlara (uçucu yağ) ve harici etkilerine:

Adaçayı: Yaraları iyileştirici ve antiseptik, uyarıcı.

Biberiye: Kan dolaşımını hızlandırır, mikropları öldürür.

Sedir: Akne, egzama, dermatitis, sedef ve diğer cilt hastalıklarında.

Ylang ylang: Rahatlatıcı ve dolaşım düzenleyici etkisi olduğu bilinir. Anti-depresan, afrodizyak, enfeksiyon önleyici, antiseptik, hipotansif, düzenleyici, sinirleri yatıştırıcı ve dolaşım sistemini uyarıcı etkileri bulunur.

Vanilya: Mideyi uyarıcı ve aynı zamanda cinsel gücü arttırıcı etkisi vardır. Bu etkileri merkezi sinir sistemini uyarması sonucu meydana gelir.

Tarçın: Anti bakteriyel, kan dolaşımını hızlandırır, kaşıntıları önler, sedatif etkisi vardır, haşere sokmalarında etkili.

Karanfil: Antiseptik, afrodizyak, bilinci güçlendirir, cesaret ve güven verir, hafızayı canlandırır.

Portakal: Yara ve yanıkların tedavisi için kullanılmaktadır. Cildinizi sıkılaştırır. Sivilce ve akneleri kurutmada etkilidir.

Patchouli: Deri hücrelerinin yenilenmesine yardım ederek cildin nem oranını ayarlar, çatlayan ve ağrılı deri üzerinde iyileştirici ve yoğunlaştırıcı etkili, ayrıca ayaklarda oluşan viral ve fungal hastalıklarda (mantar hastalıkları) iyileştirici etkili.

Lavanta: Antiseptik, anti bakteriyel, antidepresan etkisinin yanı sıra egzama, ergenlik sivilceleri, yanıklara karşı etkili ve cildi yenileme özelliği var. Çamaşır dolaplarında kullanıldığında güveye karşı koruyucu özelliğinin yanı sıra güzel kokmalarını sağlar.

Küçük Hindistan cevizi: Sakinleştirici, dinlendirici, rahatlık ve neşe veren etkisi vardır.

Tea tree:  Bakteri, virüs ve mantarlara karşı özelliklere sahip olan çay ağacı uçucu yağı, özellikle enfeksiyonlara karşı kullanılan bir yağdır. Genital sistem enfeksiyonlarında, iltihapları gidermede, enfekte olmuş yaraları ve kesikleri temizlemek için kullanılır ve yara izlerinin geçmesinde cilde destek sağlamak için kullanılabilir. Siğiller, akneler, isilikler gibi cilt problemlerinde, bit ve pire karşı ayrıca kokuları gidermede kullanılabilir.

Yukarıda özellikleri belirtilen yağların aynı zamanda ruhsal etkilerini de es geçmemek lazım. Kötü kokuların üzerimizdeki fiziksel etkilerini hepimiz deneyimlemişizdir. Mide bulantısı vs. gibi. Hoş ve güzel kokuların olumlu etkileri ise bizi canlandırması, kendimizi daha iyi hissetmemize yol açması  zaman zamanda sakinleştirmesi dolayısıyla burada yağların ruhsal tedavilerini de unutmamak gerekir. Gördüğümüz bir nesnenin iyi ya da kötü olduğuna ilişkin ilk bilgileri koku yoluyla elde ederiz. Uyarılan beynimiz bize bu konuda karar vermemize yardımcı olur. Örneğin yemeğin güzel olup olmadığına ilişkin ilk izlenimiz koku sayesinde olur. Tabakta güzel gözüken bir yemek ayrıca çok da güzel kokuyorsa iştah açıcı etkisi vardır. Bu da görsel etkinin yanı sıra koku duyu organı aracılığıyla uyarılan beynimizin midemiz üzerindeki etkisi.

Lemongrass (limonotu): Sedadiftir (Sakinleştirici, teskin edici). Ayak terlemelerine karşı kullanılır.

Nane: Genel sinir sistemini uyarıcı etkiler gösterir. Kalp çarpıntısına iyi gelir, uyku sorunlarında kullanılır, sakinleştirici özelliği vardır.


20 Kasım 2009 Cuma



Benim sabunla olan hikayem ise yaklaşık on yıl önce başladı. Feride bir gün sabun yapmak istediğini eğer ilgilenirsem birlikte yapabileceğimizi söyledi. Böylece sabun yapmaya karar verdik. Yöntem ise oldukça farklıydı. Soğuk sistem. Bunu öğrenebileceğimiz kaynak da tahmin edeceğiniz gibi batıdaydı. Amerika'dan kitap sipariş edildi ve bir süre sonra elimizdeydi.
Başlamamız ise yaklaşık beş yılımızı aldı. Bu süreçte hayat bizi olduğumuz noktadan farklı yönlere savursa da temelde kalplerimiz herzaman birlikte olduğundan zamanı geldiğinde ilk denemelere başladık.
Önce farklı asit düzeylerinde zeytinyağları ile yada farklı boya çeşitleriyle, koku çeşitleriyle derken kitaptaki uygulama yolunun kendimiz için nasıl olacağına da karar verdik.
Malzemeyi seçerken ticari kaygılardan önce kaliteyi ön plana çıkarmaya karar verdik. Zeytinyağımız sıfır asit sofralık zeytinyağı, kokular sertifikalı saf uçucu yağlar, renk ise bitkiler ne renk verirse yada doğal olduğuna yüzde yüz inandığımız ve yine bitkisel ürünler yada baharatlar oldu.
Renk konusu çok heyecan verici. Kostik kimyasal olarak baz bir ürün ve doğadaki her türlü organik yapı insan, bitki, hayvan ise asit olduğundan yakıcı bir etkisi var. Bu nedenle de tehlikeli. Bitkiler üzerindeki renk açısından etkisine gelince kırmızı bir nar gördüğünüzde aslında o kırmızı değil temel yapısı sarıdan karamel rengine doğru ilerliyor tabii bizim alanımızla ilgili olarak. Yani bütün bitkilerden ancak bu skaladaki renkleri elde edebiliyoruz. Anladık ki doğal yollardan mavi, kırmızı, mor gibi renkleri elde edemiyoruz. Bizim için sakıncası yok doğal olduğu müddetce...
Sistemi anlatmak gerekirse;
malzemeyi yani yağları ve suda eritilmiş kostiği (sodyum hidroksit) belli derecelerde bir araya getirmek. Bu yöntemde kaynatma olmadığı için soğuk sistem ancak malzeme soğuk değil. Hatta yağ ve kostik bir araya geldiğinde kimyasal olarak reaksiyona girdiğinden karışım o an ki sıcaklığından daha yüksek bir noktaya çıkıyor ve bu ısı sabunun oluşmasını sağlıyor.
Geleneksel yöntemden farklı olarak hemen kullanıma hazır değil. Üç hafta bekletilen yeni ürün ancak kullanıma hazır oluyor ama hala taze, sabun raflarda yeterince beklediğinde kullanımı daha da güzelleşiyor.
Bu sistemi gelenekseksel yöntemden ayıran diğer ve en önemli özellik, her malzemenin bir gram aralıklı terazi ile tek tek tartılarak doğru oranlarda karışımın sağlanması.
Uçucu yağların sabun içeriğinde varlık nedeni ise hoş koku vermesinin yanı sıra bu yağların harici kullanımlarındaki şifalı etkilerden yaralanmak.
Sabun üretimi oldukça keyifli, heyecanlı, insanda keşfetme heyecanı yaratan bir uğraş.
Feride ile olan serüvenimiz ise başka noktada. O sabun üretimini şimdilik sonlandırdı. Zaman zaman birlikte döküyoruz ama onun en heyecanlı uğraşı şu an birbuçuk yaşındaki kızı sevgili İDA.
Ben bu yolda yalnız yürümek zorundayım en azından bir süre daha. Birlikte üretmenin heyecanını paylaştığımız günleri, atölyemizi şiddetle özlüyorum. Umarım birgün bıraktığımız yerden devam edebiliriz.